Prenamjena tavanskog prostora u stambeni ?

U Hrvatskoj većina kuća kao krovnu konstrukciju koristi kosi dvostrešni krov koji u unutrašnjosti posjeduje određeni prostor. Krovne konstrukcije sa svojim pokrovom izrazito su bitni elementi koji zaštićuju objekt od prodora vode i drugih vanjskih utjecaja. Kada dođe do dotrajalosti krovne konstrukcije i njenog pokrova potrebno je u što kraćem roku izvršiti sanaciju . Tada se obično investitori odlučuju prenamjeniti taj stari tavanski prostor u novu stambenu jedinicu ili kao dodatak postojećoj. Prije nego što se krene u adaptaciju potkrovlja najbitnije je da stručnjak pregleda prostor kako bi utvrdio postojoće stanje te na osnovu toga napravio projekt. Bitni elementi kod tog pregleda su: struktura,oblik i visine potkrovlja, rješenje dnevnog svjetla , položaj nosivih elementa, pristup potreban za ulaz, postojeći vertikalni vodovi za dovod vode, kanalizaciju , grijanje, električnu energiju…

 

Visine potkrovlja

Izgled poktrovlja najviše ovisi o visinama koje su već predodređene visinom nadozida i kutem pod kojim je izvedena kosina krova. Izrazito je bitno da je u više od 50 % stambenog prostora visina preko 2.5m. Niži se djelovi koriste za ugradnju ormara , postavu radijatora i slično. Iz tog razloga bitno je napraviti projekt ili barem plan adaptacije potkrovlja kako bi se maksimalno iskoristili potencijali potkrovlja , te dobio funckionalan stambeni prostor.

adaptko-visina potkrovlja adaptko-tavan  adaptko-potkrovlje


 

Statik

 Kod starih objekata gdje je podna konstrukcija između potkrovlja i donjeg kata izvedena drvenim gredama i daskama potrebno je izvesti armirano betonsku deku. Prije takvih radova potrebno se savjetovati sa statičarom koji će vidjeti dali je moguće izvesti navedene radove s obzirom na postojeću pod konstrukciju. I na temelju elaborata izdati dozvolu za izvođenje radova.

 adaptko-drvene grede    adaptko-drveni pod    adaptko-armirano betonska deka


Izolacija
Optimalna izolacija krova je uz fasadu najveći potencijal za uštedu energije. Ako nemamo adekvatno izolirano potkrovlje, trećinu troškova za grijanje plaćamo bez potrebe, a uvjeti boravka daleko su od optimalnog. Izolaciju potkrovlja rješavamo postavom staklene vune i popratnih elemenata , te na taj način dobivamo tpolinsku , ali i zvučnu izolaciju. Debljina i način izvedbe izolacije ovisi o vrsti potkrovlja i njezinih elemenata. Neke od vodećih firmi za proizvode za izolaciju su : Knauf insulation i Isover .

adaptko-izolacija           adaptko_izolacija          adaptacije_izolacija


Svjetlost
Za dobivanje svjetlosti u potkrovlju koriste se dvije varijante , krovne kućice i krovni prozori.
 Ovisno o mogućnostima i potrebama koristi se jedna od ove dvije varijante ili se kombiniraju.
  • Krovne kučice kao prednost imaju povečanje unuitarnje visine i volumena prostora, te ugadnju okomitih prozora, a nedostatak je relativno skupa gradnja te ograničenja zakonskom regulativom. Savjet je da se krovne kučice koriste kod     niskih potkrovlja i kod potrebe za povečanje iskoristivosti prostora.

adaptko-krov  adaptacije-kroviste  adaptko-krovne kucice

  • Krovni prozori kao prednsot imaju relativno brzu ugradnju, jeftiniji su u odnosu na krovne kućice, daju 2-3 puta više svjetlosti od okomitih prozora, moguće je ostakliti veliku površinu, veliki izbor prozora , razna tehnološka rješenja… Nedostatci su: ne dobija se povećanje prostora, kod nestručne ugradnje veće šanse za propustnost. Najpoznatiji proizvođači krovnih prozora su Velux i Fakro.
     adaptko-velux  adaptko-velux cabrio  adaptko-krovni prozor

Galerija
 Još jedna varijanta iskoristivosti potkrovlja je izrada galerije. Galerija u stanu čini prostor atraktivnim i drugačijim od uobičajenog stambenog prostora. Galerija se može naći u potkrovlju u najvišem dijelu krova Uz pomoć galerijskog prostora može se dobiti dodatni m2 prostora za odmor, relaksaciju, rad ili hobi. Mogućnost izvedbe galerije ovisi o visini potkrovlja i njenoj konstrukciji.
adaptacije-galerija   adaptko-galerija  adaptko-galerija potkrovlj

 Uvjeti života
Izrazitu pažnju kod adaptacije potkrovlja treba posvetiti izradi sustava grijanja i klimatizacije.Potkrovlje kao zadnji kat najizloženiji je vanjskim utjecajima. Kvalitetana klimatizacija i grijanje , omogućit će kvalitetan i ugodan životni prostor.
adaptko-ventilacija adaptacije-ventilacija adaptko-grijanje

Uređenje potkrovlja je svakako zahtjevan postupak, te veliki izazov, ali mogućnosti i rješenja koje jedno potkrovlje može pružiti potiću nas da se uhvatimo u koštac sa takvim projektima i uspješno ih dovedemo do kraja.

  adaptko-potkrovlje  adaptko-tavan

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *